Kako odabrati svadbenu tortu?

Dan vjenčanja jedan je od važnijih dana koje pamtimo u svom životu, a pripreme za njega obično traju mjesecima. U moru odluka koje mladenci moraju donijeti jedna od slađih svakako je izbor svadene torte.

Donosimo vam par jednostavnih savjeta uz koje ćete brzo i lako odabrati idealnu tortu za svoje vjenčanje. 😊

Jedna torta ili slatki stol?

Iako je svadbena torta ‘kraljica večeri’ i predstavlja vrhunac svadbene svečanosti, u posljednje vrijeme mladenci sve češće biraju Slatki stol.

Slatki stol je praktičan jer gostima nudi veći izbor slastica tijekom večeri. Obično se popunjava različitim vrstama torti ili njihovim mini verzijama u obliku cupcakeova istog okusa.

Ukoliko želite samo svadbenu tortu, ne brinite, ne morate se odreći raznolikosti: jedna svadbena torta može se sastojati od nekoliko vrsta okusa!

Koji okus torte odabrati?

Lagana torta pravo je osvježenje nakon večeri bogate hranom i pićem. Izbjegavajte teške okuse i kreme, poput oraha ili sachera. Umjesto toga, radije odaberite parfe ili mousse tortu.

Voćne torte također su dobar izbor. Popularne su i kombinacije okusa kao što su vanilija sa sezonskim voćem ili čokolada s lješnjakom i pistaciom. Među mladencima je osobito popularna naša Biscoto torta.

Želite li svadbenu tortu koja sadrži različite okuse, posavjetujte se sa slastičarima: kombinacija voća i lješnjaka ili jagoda i oraha možda zvuči zanimljivo, ali vjerujte nam, tako je samo u teoriji. Dodatni savjet: manje je više; radije odaberite tortu koja sadrži dva ili tri, umjesto deset okusa.

Nekim tortama, kao što su ledeni vjetar, cheescake ili sacher torta, tekstura diktira veličinu: nažalost, nije moguće napraviti svadbenu cheescake tortu od pet katova. Ovakve torte bolje je smjestiti na Slatki stol u njihovoj standardnoj veličini. 😊

Koju veličinu torte odabrati?

Uz gore spomenute iznimke, svadbenu tortu moguće je napraviti u bilo kojoj veličini te za bilo koji broj uzvanika. Iskusan slastičar uvijek će dati dobar savjet kada je u pitanju odnos veličine i mase torte.

Primjerice, možda priželjkujete tortu od osam katova ali, s obzirom na broj uzvanika, vjerojatno vam je dovoljna i torta na tri kata, koja izgleda jednako veličanstveno. Razgovarajte, pitajte, budite otvoreni za prijedloge…

Jedan uzvanik u prosjeku pojede 10 do 12 dag slatkog tijekom svadbene večeri. Pomnožite tu količinu s brojem svojih uzvanika i budite sigurni da vam neće ponestati slastica tijekom večeri niti da ćete pretjerati s količinom. Svoje goste uvijek možete iznenaditi i slatkim poklon paketićima koje mogu ponijeti doma.

Koji izgled torte odabrati?

Svadbene torte dolaze u različitim oblicima i ponekada je teško odabrati onu najljepšu. S klasičnom bijelom ili ivory tortom nećete pogriješiti.

Iskusan slastičar uvijek će vam predložiti tortu koja izgledom ne odudara previše od svavdbene sale.

Iznesite svoje želje slastičaru: koji oblik torte i dekorativni oblici vam se posebno sviđaju?

Čak i kada su u pitanju raznoliki, na prvi pogled nespojivi elementi, dozvolite li slastičaru slobodu dizajna, on će ih vješto znati uklopiti u skladnu cjelinu.

Imajte na umu da dizajn utječe na cijenu torte: puno dekorativnih elemenata, zlatni listići ili Swarovski kristali izgledaju atraktivno, ali i poskupljuju tortu.

Koliko novca trebam izdvojiti za svadbenu tortu?

Neka iznos koji izdvajate za svadbenu tortu bude podjednak iznosu koji ćete potrošiti na kolače. Na taj način osigurat ćete skladnu ponudu i raznolikost okusa.

Nema smisla imati raskošnu tortu uz koju ćete gostima ponuditi čajne kolačiće, zar ne? 😊

Kada naručiti svadbenu tortu?

Što je dizajn torte kompleksniji, potrebno ju je ranije rezervirati.

Planirate li vjenčanje nakon uskršnjih blagdana, rezervirajte termin za isporuku torte mjesec do dva ranije.

Izgled i okus torte možete definirati u posljednja tri tjedna, a u zadnjem tjednu definirajte točan broj gostiju te, sukladno tome, konačnu cijenu torte i ostalih slastica.

Kada dogovarate vrijeme dostave, provjerite postoje li rashladne komore u prostoru gdje se održava svadbena svečanost. O tome će uvelike ovisiti dostava vaših slastica.

Za sva pitanja oko izbora slastica i torte za svoje vjenčanje te sastanak možete nam se javiti na 01 3861630 ili e-mail slasticarnica@mim.hr.

Otvori chat
Trebate pomoć?
Scan the code
WhatsApp
Pozdrav! Mogu li Vam pomoći?